Dlaczego woda w jeziorze, stawie zamarza tylko na powierzchni?
Dlaczego woda w jeziorze, stawie zamarza tylko na powierzchni?
Bo woda ma największą gęstość przy temperaturze 4 stopni Celsjusza.
Powyżej 4 stopni gęstość wody zwiększa się przy obniżaniu temperatury, podobnie jak to się dzieje dla większości cieczy. Jeżeli więc zimny wiatr chłodzi powierzchnię stawu, zimna woda idzie na dół jako cięższa a pozostała ciepła woda jest z kolei oziębiana na powierzchni.
Tak się jednak dzieje tyko do 4 stopni. W zakresie między 0 a 4 stopniami woda zachowuje się inaczej, niż większość cieczy: przy wzroście temperatury kurczy się, a nie rozszerza. Zjawisko to nosi nazwę anomalnej rozszerzalności.
Gdy woda na powierzchni ochłodzi się poniżej 4 stopni, nie opadnie niżej, bo jest lżejsza (rozszerzyła się) i będzie chłodzić się dalej, aż przy 0 stopni zamarznie. Powstały lód, jako jeszcze lżejszy (jego gęstość jest mniejsza od gęstości wody o około 10%) będzie utrzymywał się na powierzchni.
Całe szczęście, bo dzięki temu ryby przeżyją!