Od czego zależy temperatura wrzenia cieczy?

Pytanie

Pyta Krzysztof

Wrzenie cieszy kojarzy się zazwyczaj z bardzo wysokimi temperaturami, ale okazuję się, że gotowanie cieczy i wrzenie może także zachodzić w bardzo niskich temperaturach, jak np. w przypadku ciekłego helu czy azotu. Z czego to wynika, że zimne ciecze mogą wrzeć tak samo jak gorące?

Odpowiedź

Odpowiada dr Miłosz Panfil

Temperatura wrzenia cieczy zależy od siły oddziaływania między cząsteczkami cieczy. Można powiedzieć, że każda ciecz wrze w temperaturze która dla niej jest wysoka. W przypadku wody oddziaływanie między cząsteczkami H₂O jest na tyle silne by temperatura wrzenia wynosiła 100 stopni Celsjusza. Inne ciecze, jak na przykład ciekły hel i azot wrzą w dużo niższych temperaturach (odpowiednio -198 ºC i -272 ºC). Są również ciecze, które wrzą w dużo wyższych temperaturach. Na przykład miedź topi się w temperaturze 1084 stopni Celsjusza, a wrze w temperaturze 2562 stopni Celsjusza. Podsumowując, różnice w temperaturach wrzenia różnych substancji świadczą o różnicach w sile oddziaływań międzycząsteczkowych.  Czyli oddziaływania międzycząsteczkowe w miedzi są dużo silniejsze niż w wodzie. W wodzie są natomiast silniejsze niż w ciekłym azocie czy helu.