Czy da się z pomidorówki zrobić rosół?

Pytanie

Pyta Bartosz

Praktycznie każdy z nas wie jak za pomocą koncentratu zrobić pomidorówkę z rosołu, jednakże to co mnie zastanawia najbardziej to odwrócenie tego procesu, tj. jak zrobić rosół z pomidorówki? Pytanie wbrew pozorom wydaje się błahe, ale z punktu widzenia entropii pomidorówka jest stanem preferowanym, natomiast aby zmniejszyć entropię należy dodać energię do układu, co sprawi, że rosół wyparuje, więc zupa stanie się bardziej pomidorowa.

Odpowiedź

Odpowiada Damian Zdulski

Proces powstawania pomidorówki nie przebiega kwazistatycznie, a więc zgodnie z drugą zasadą termodynamiki jest nieodwracalny. Tak samo jak na przykład mieszanie dwóch gazów, które początkowo były oddzielone przegrodą.

Pomijając ten problem, to zmianie entropii układu nie musi towarzyszyć zmiana jego temperatury, gdyż nad układem może być wykona praca, która skompensuje zmianę entropii, co ilustruje przykład procesów izotermicznych.

Oprócz tego, aby zmniejszyć entropię układu nie jest konieczne zwiększenie jego energii, ale oddziaływanie z jakimś innym układem, którego wzrost entropii skompensuje spadek entropii w pierwszym układzie.