Dlaczego gotowane pierogi wypływają na powierzchnię?

Pytanie

Pyta Maciej

Dlaczego zamrożone pierogi toną, a ugotowane wypływają? Gęstość lodu jest mniejsza niż wody, więc teoretycznie zamrożonym pierogom powinno być łatwiej wypłynąć na powierzchnię, jednak tak się nie dzieje. Dlaczego?

Odpowiedź

Odpowiada dr Miłosz Panfil

By przedmiot pływał po powierzchni wody jego gęstość musi być mniejsza od gęstości wody. Gęstość większości substancji maleje z temperaturą. Wyjątkiem jest tu wspomniana woda, która faktycznie ma mniejszą gęstość w stanie stałym niż w ciekłym. W trakcie gotowania pierogów ich wnętrze ogrzewa się, a tym samym zwiększa się ich objętość. Skutkuje to zmniejszeniem się ich gęstości aż do punktu, w którym mają mniejszą gęstość niż woda i wypływają na powierzchnie.

Procesowi wypływania pierogów na powierzchnię pomagają jeszcze dwa zjawiska. Po pierwsze, pewna ilość wody która jest wewnętrz pierogów zaczyna wrzeć i parować, tym samym jeszcze bardziej zmniejszając ich gęstość. Możemy to zaobserwować jako puchnięcie pierogów. Dodatkowo, w trakcie wrzenia wody w garnku, woda paruje całą objętością, co możemy zaobserwować na przykład w postaci odrywających się od dna bąbelków pary wodnej. Bąbelki te wypływają na powierzchnię dodatkowo wypychając pierogi.