Jak wiruje kawa i herbata?

Pytanie

Pyta Elbi Adajew

Piszę z małym pytaniem natury (jak mi się zdaje) fizycznej, a jako że ja sam się nie znam, to zwracam się do Was:) Chodzi o zjawisko zauważone w herbacie. Mianowicie zawsze piję herbatę z mlekiem, najpierw sypię cukier, mieszam i wtedy dolewam mleko. Ostatnio zauważyłem, że dolewając mleko tuż po zmieszaniu, kiedy herbata wciąż wiruje, pianka powstała w lejku/wirze przestaje się kręcić, pomimo, że widać wyraźnie po ruchach mleka, że sama ciecz wciąż wiruje. Krótko mówiąc: herbata wiruje, pianka/bąbelki na powierzchni już nie. Wiecie może dlaczego? Nie jestem pewny czy to kwestia różnych ośrodków czy innych nieznanych mi czynników, ale takie małe rzeczy codziennego świata bardzo mnie fascynują:)

Odpowiedź

Odpowiada Damian Zdulski

Piany charakteryzują się zwykle większą lepkością niż ciecze w których powstają. Zatem mocniej trą o ścianki naczynia i wewnętrzne warstwy cieczy niż jej pozostała część. Prowadzi to do tego, że ich ruch zostaje szybciej wyhamowany. Oprócz tego, w przypadku piany znajdującej się blisko środka wiru, jej prędkość początkowa jest mniejsza niż cieczy blisko brzegu, co dodatkowo skraca czas hamowania piany. Wynika to z tego, że prędkość cieczy rotującej ze stałą prędkością kątową rośnie liniowo wraz z promieniem.