Kiedy czajnik podczas gotowania wody szumi najgłośniej?

Pytanie

Pyta Tobiasz

Kiedy parzę herbatę w czajniczku na gazie, w pewnym momencie ciecz zaczyna wrzeć. W tym momencie wyłączam gaz i ciecz przez chwilę wrze zdecydowanie intensywniej. Dlaczego tak się dzieje?

Odpowiedź

Odpowiada Damian Zdulski

Woda podczas gotowania w czajniku najgłośniej szumi tuż przed tym jak zacznie wrzeć, o czym pisaliśmy ze szczegółami tutaj. W skrócie spowodowane jest to tym, że wtedy bąbelki pary wodnej pękają wewnątrz cieczy zamiast na jej powierzchni, co generuje dużo silniejszy dźwięk. Dlatego obserwowany efekt najprawdopodobniej wynika z tego, że w momencie wyłączenia czajnika, jego nagrzany spód wciąż przekazuje ciepło do cieczy generując bąbelki. Natomiast górna warstwa cieczy szybko stygnie, w związku z czym bąbelki powstające na dole nie mogą dotrzeć do powierzchni tylko zapadają się wewnątrz cieczy. W ten sposób na chwilę odtwarzane są warunki jakie panowały w cieczy tuż przed zagotowaniem.