Mam dwa pytania dotyczące praktycznie tej samej kwestii:
1. Czy mikrofalówka może powodować nowotwory?
2. Czy jeśli po otworzeniu mikrofalówki światło jeszcze ostatkami sił pada na posiłek, to czy jest to bezpieczne dla osoby która otworzyła?
Mam dwa pytania dotyczące praktycznie tej samej kwestii:
1. Czy mikrofalówka może powodować nowotwory?
2. Czy jeśli po otworzeniu mikrofalówki światło jeszcze ostatkami sił pada na posiłek, to czy jest to bezpieczne dla osoby która otworzyła?
1. Zgodnie z moją wiedzą nie istnieje jakikolwiek dowód na to, aby mikrofalówki, czy sam proces podgrzewania mikrofalowego, zwiększał ryzyko choroby nowotworowej. Badania były prowadzone przez wiele lat i wykazały, że takiego związku nie ma.
2. Mikrofale pochłaniane są przez zawartość kuchenki bardzo szybko (przemieszczają się i docierają do jedzenia z prędkością światła). Tak więc otwarcie drzwiczek mikrofalówki musiałoby nastąpić z porównywalną prędkością, aby jakieś pozostałości promieniowania mikrofalowego opuściły jej wnętrze. Zapewniam, że jest to niewykonalne…