Przygotowując mazurek wielkanocny, przygotowywałam kajmak wg uproszczonego przepisu. Polega on na zanurzeniu puszki słodkiego mleka skondensowanego w wodzie i gotowania na "wolnym ogniu" przez 2 godziny. Po wystudzeniu i otwarciu puszki w środku znajdziemy gęstą masę (konsystencji prawie jak galaretka) w karmelowym kolorze. Zastanawiam się, jakie zjawisko fizyczne odpowiada za…
Dlaczego cząsteczki gazu rozpuszczonego w cieczy (np. azot w wodzie) pod wpływem obniżania się zewnętrznego ciśnienia opuszczają ciecz łącząc się w widoczne gołym okiem bąbelki?…
1. Czy ciała o bardzo wysokich temperaturach (np. Słońce - temperatura powierzchni 6000ºK ) świecą, ponieważ wysyłają energię wewnętrzną drogą konwekcji ? 2. Czy kaloryfery ogrzewające pomieszczenia w naszych domach wykorzystują głównie zjawisko konwekcji i w mniejszym stopniu promieniowania ? 3. W ciałach stałych przekazywanie energii następuje od ciał o…
Dlaczego jedne tkaniny wyglądają na matowe, a inne na lśniące mimo, że wykonane są z tego samego materiału, np. bawełny? Dlaczego podczas lata powierzchnia asfaltu się "świeci"?…
Dlaczego matryce aparatów cyfrowych i kamer widzą podczerwień? Ciekaw jestem dlaczego podczerwień zamieniana jest akurat na kolor fioletowy a nie inny? W końcu fiolet jest po przeciwnej stronie skali widma.